Förhållandet till mat är olika hos oss alla. För vissa är ett nödvändigt ont för att överleva. För vissa är måltiderna en stor höjdpunkt på dagen. För vissa är mat fyllt med ångest. För vissa är det en tröst. Vissa har inte tillgång till mat.

Vi människor är ju olika på så många sätt, vissa har bruna ögon, andra blå, vissa tycker om kaffe, andra har fel! 🙂  Nej, men skämt åsido så är vi alla olika. Och det gäller även förmågan att lagra energi i form av fett.

Vissa av oss har en exceptionell förmåga att lagra fett, och det är något som hade varit användbart om vi levt för flera hundra år sen. På den tiden kunde den förmågan vara skillnaden mellan liv och död.

Så är det även nuförtiden, men tvärtom. Våran fantastiska förmåga som förr kunde rädda livet på oss i dystra tider är nu istället vår fiende eftersom tillgången på mat i de flesta länder är stor. I kombination med mer stillasittande vanor blir resultatet att vi lägger på oss mer fett vilket leder till att vi rör oss mindre och i vissa fall äter mer.

Min egen erfarenhet är att om det går lite trögt och vågen inte rör på sig så mycket så kan det vara bra att prova att äta lite mer någon dag. För att liksom visa kroppen att det inte är dåliga tider utan tvärtom, vi lever i överflöd nu. Lilla kropp, du behöver inte vara orolig och spara, utan bränn på bara! 🙂