Vad är ett beroende? Enligt SAOL är det ett “ofritt tillstånd”. Alltså ett slaveri under något, en drog till exempel.

För mig handlar det om de beteenden jag utvecklar när jag inte har orken att ta hand om mig själv. Ett exempel är att försöka stilla ett ständigt behov av sockerintag. Forskarna är tydligen oense om sockerberoende är ett “riktigt” beroende, för mig var det i alla fall det. När man kan sitta och äta godis fast man mår jätteilla, då känns det som att man passerat själva punkten när man äter för njutnings skull ? Då är det något annat som triggar ätandet.

Ett annat exempel är när jag inte känt mig på topp och kan skjuta dessa känslor åt sidan för en liten stund genom att unna mig nåt gott att äta. Gärna alldeles för mycket.

Ett alldeles verkligt exempel är för något år sen när min sambo var bortrest och jag tyckte lite synd om mig själv. Jag tyckte inte alls om att vara ensam och jag försökte alltid planera in något med en vän de gånger hon var borta men denna gång var det ingen som kunde. Jag bestämde mig för att köpa lite godis och handla mat från McDonalds på vägen hem, som lite tröst. Jag inhandlade en påse chips och en chokladbit på affären, körde in på McDrive och började beställa. När jag kom fram till första luckan vaknade jag till och tänkte “Vad beställde jag egentligen”. Dyrt blev det i alla fall, tydligen hade jag beställt en Big Tastymeny, en BigMac-burgare, två doublecheeseburgare, dipsåser samt chilicheese-tops. Utan att ha den blekaste aning om vad jag gjorde. Det är helt galet! Åkte hem, åt upp allt, kände mig ensam och olycklig. Inte en sund inställning till mat direkt.

Nu är jag beroende av träning. Jag tycker det är jättejobbigt att vara sjuk, eller när något annat kommer i vägen för regelbunden träning. Det är ett beroende jag kan tänka mig att leva med. Men jag måste ändå säga åt mig själv att det är ok att vila när jag är sjuk. Jag vill inte ha en ohälsosam relation till träningen. Den ska inte vara en belöning för något eller en bestraffning. Det ska vara ett verktyg för att förbättra min hälsa.

Beroende är alltså väldigt kraftfulla och rätt hanterat kan de vara en drivkraft. Men när de blir till ett “ofritt tillstånd”, ett slaveri under något så måste man försöka bryta sig ur mönstret. Även om det är ett bra beroende.